сряда, 13 януари 2010 г.

Косите на Вероника / Малко милосърдие за Румяна Желева


Не знам защо се събудих с тази мисъл в главата. Косите на Вероника. Докато взимах душ, словосъчетанието не излизаше от главата ми. И незнайно защо тези две думи се вплитаха в мислите ми относно снощния изпит за еврокомисар на госпожа Желева. Кафето без цигара е гадно, но аз твърдо решен седнах на компютъра в къщи и се порових в интернет за историята на тази Вероника. Намерих я веднага. След това, защото не вярвам сляпо на информацията там си отворих „Старогръцки митове и легенди”, потвърдих историята и с чиста съвест отидох на работа.
Според легендата някога живяло много красиво момиче на име Вероника. Тя имала дълга руса коса, която стигала до земята.
Вчера вечерта по време на изпитите за еврокомисар бях много афектиран и ядосан от некомпетентността на Румяна Желева. Клишираните отговори, явното неразбиране на тематиката и невероятното самочувствие предизвикаха у мен доста цветисти ругатни, някои, от които дори изрекох на глас.
Вероника имала изключително красиво лице с леко дръпнати зелени очи. Била висока и с тънка снага. Един ден мъжът и се прибрал и казал, че на другия ден заминава на война.
Следях коментарите във Фейсбук, всички хора там бяха на моето мнение. По едно време ме помолиха да пусна една песен, зарових се да я търся и госпожа Желева остана на заден план. Музиката, както казват лекувала всичко, освен може би обикновена настинка.
Вероника заплакала и се зарекла пред него, че ако нещо му се случи на войната, тя ще си отреже косите. Той пък казал, че ако си отреже косите ще я убие. На зазоряване мъжът заминал на война. Дните минавали, нощите били дълги и самотни, а от него ни вест, ни кост.
Утрото е по – мъдро от вечерта. Не е случайна тази приказка и в нея се съдържа толкова знание и опит, колкото в двадесет други пословици и поговорки. По път за болницата срещнах няколко познати и всички коментираха снощната излагация. Но, има и уловка. Всеки беше видял нещо различно. Повечето от хората разискваха поведението на Антония Първанова с не до там лицеприятни епитети. Другите, малцинството възмутено обсъждаха некомпетентността на външния ни министър.
В селото на Вероника пристигнал конник и съобщил, че ротата на мъжа и била разбита и нямало оцелели. Тя похлупила лицето си с ръце, взела най – острия нож и с един замах отрязала прекрасната си коса.
И взех, че се размислих. Тези, повечето, гледащи, виждащи и чуващи само скандала с Първанова, не си дават сметка какво представлява Румяна Желева. Другите, смислените, също не си дават сметка, но по друг начин. Кандидат еврокомисаря е продукт на нашето общество. Такива успяват у нас. С подходящите протекции и връзки може всяка една такава, ще използвам мек израз, простодушна женица да се кандидатира за губернатор и на южен Марс, след като го тераформираме разбира се. Лошото и грешното в случая е, че в Европейския Парламент не са авдали като нас. И неща, като некомпетентност веднага лъсват, като син задник, да ме прощават децата и бременните жени, на розова маймуна.
Минала седмица и мъжът на Вероника се прибрал в къщи. Лявата ръка и главата му били бинтовани. Видял жена си, която седяла и ридаела, а до нея на пода се виела отрязаната руса коса.
Продължавам да чета статии, блогове, коментари и ми се върти една мисъл в главата. Колко души разбираме същността на станалото вчера? Не повече от 50 000. Останалите или не ги интересува, или виждат излагацията в „типично по български” – я скандал сътворен Антония Първанова. Другото е маловажно. Е да де, ама не е.
Мъжът извадил със здравата си ръка меча и убил Вероника. Зевс видял случката и слязъл от Олимп. Попитал войника защо го е направил, като тя си е отрязала косата от любов. Мъжът заплакал. Зевс взел Косите на Вероника и ги хвърлил към небето. Да стоят там завинаги.
Мили приятели, много ви моля за малко милост към госпожа Желева, тя не е виновна. Виновно е болното ни общество, че я е изпратило там, където не и е мястото. Същото това общество е склонно да обсъжда повече новия силикон на Николета Лозанова и вратовръзките на Евгени Минчев, отколкото Шекспир и Пруст например. Вече ми е жал за горката жена, какво ли не се изписа по форумите за нея. От зъбите, през лошия английски, който не е никак лош между нас казано, до искане на извинения от нея. Не тя трябва да се извини, а този който я е пратил там.
И още нещо, мили приятели, дори лошата реклама е реклама. В момента тя е най – обсъждания човек в държавата. Моля ви, просто кажете едно – тя много се изложи и сложете край на темата. Иначе рискуваме да я превърнем в мъченица. А тя не заслужава такова отношение.
Ще ме попитате, какво, по – дяволите е общото между Косите на Вероника и изпита за еврокомисар?
Нищо, просто една красива история на фона на грозната действителност.


Снимка: National Geographic

5 коментара:

  1. Не съм съгласен, че не трябвало да се извини тя, защото някой си друг я е "пратил" там. Желева е пълнолетен, неосвидетелстван човек. Тя трябва да отговаря за постъпките си. Да оттегли кандидатурата си и да се извини на българските граждани е единственият достоен начин да се приключи този въпрос в публичното му измерение. Тогава ще остане само юридическото.

    ОтговорИзтриване
  2. Когато си некомпетентен, поемаш отговорност за себе си и действията си.
    Интересно ми е дали тенденцията да бъдем критчини към некомпетентни представители на властта ще се запази или беше изолиран случай.

    Какво красиво видя в историята на Вероника, ти си знаеш. На мен ми се видя по-скоро тъжна и безсмислена. Може би не съм достатъчно романтична, но подобни истории никога не успяват да ме грабнат. :)

    ОтговорИзтриване
  3. ако Ви интересува, ето и моето мнение по въпроса:

    http://ivanyanakiev.com/2010/01/14/%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%8F%D1%82-%E2%80%9C%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0%E2%80%9D/

    ОтговорИзтриване
  4. Доктор Александър Колевски,
    Вие скоро посещавали ли сет личният си лекар?

    ОтговорИзтриване
  5. Простете, д-р Колевски за грубата грешка в думата "СТЕ", но и аз като госпожа Желева бъркам думите не само в английският език, но и в родният ми български.

    ОтговорИзтриване