петък, 22 януари 2010 г.

Печени кюфтета с топено сирене


В студеното време единственото, което може да те сгрее и да осветли битието е мисълта за лятото като понятие. Сутринта прилежно увит във всякакви зимни атрибути се сетих за най – топлия сезон и респективно за морето.

Необходими продукти: 1, 1 ½ кг. кайма смес / Зорка предпочита да има малко дивечово, по възможност архарско/
1 яйце /кокоше или както Зорка предпочита 3 от пъдпъдък/
2 филии бял хляб
1 глава кромид / с полепнала кал от градината, както предпочита Гоце/
Подправки: Червен пипер в голямо количество, шипка черен за цвят, кимион / може и без него, важен е Червения пипер/
1 кутийка топено сирене с Червени чушки
200 г. настърган кашкавал
Олио за намазване / на какво и от какво не е ясно/

Станахме много рано, хванахме такси и ето ни на Централна гара. Кратка и висококалорична закуска в Макдоналдс, кафе, сладолед за децата и мисия да си открием влака за Бургас без да се контузя от осемдесеткилограмовия куфар, който мъкна.

Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с гореизброените съставки. Оформят се средни по големина кюфтета, Гоце ги предпочита средно по – големички. В средата на всяко се слага топено сирене. Нареждат се в тава и се поръсват с кашкавала. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.

Излизаме на перона и пред нас се открива гледката на един декоративен локомотив. Децата го зяпат в захлас, даже и аз малко му се възхитих, ама тайно. Ярките му реновирани цветове още са в съзнанието ми. Червеното най – вече.
Президентът е казал в интервю за вестник, че кризата не пречи на енергетиката. Напротив, ако има локомотив за икономиката ни, то това е енергетиката.
Аз обаче си мисля друго.
Гоце, приятелю, твоя локомотив е там, на Централна гара и е декоративен, не е истински един вид. Фалшименто, извън употреба. Може да блести с нови цветове и най – вече червено, но си е изпял песента.
На нас ни трябват кюфтета, локомотивите не стават за ядене.
Добър апетит!

Снимка: Супа!.bg

1 коментар:

  1. Картинката особено много приляга на съдържанието на постинга. Поздравления. И коя е Зорка, която предпочитала архарско и пъдпъдъчи яйца?

    ОтговорИзтриване