четвъртък, 8 април 2010 г.

Ваньо, остави тези деца, те са цигански

Да, цигански са, ама са си мои.

Ако за циганско се разбира строенето на замък от камъни.

Ако за циганско се разбира събирането на червеи и паяци и организирането им в „инсектапарк”, както го кръсти Алек.

Ако за циганско се разбира брането на теменужки и правенето на букет за Мама.

Всичко започна с излизането ни на детската площадка. Моите хуни нямат никакво уважение към построените там неща, освен люлките. И се отправиха в дебрите на незастроените от общината детски площи. Намериха група неорганизирани камъни, под които живееха червеи и паяци и се отдадоха на една истинска поне по моите стандарти игра.

Първо се построи замък със стена, която да отблъсква враговете.

След това в замъка се направи кът за животинките, които бяха лишени от дом заради строежа.

Едно детенце отиде и се включи в играта, смях, забава и люта майка.

Властен тон, детето отиде при нея и тя каза изречението от заглавието.

Ами да мила моя, моите деца са облечени като за игра, а не да си покажат новите маратонки и яке.

Те са излезли да се намърлят до козирката, до толкова че да влезнат в банята с дрехите, даа мила ние имаме дори и баня.

След това да ги преджобя за евентуално забравени червеи по якетата, да си поиграя с тях на космически или пиратски кораб, майка им да им прочете приказка и да си легнат със зачервени бузи.

Това е целта на детството.

Моите деца са цигански, ок.

Но знаят за Матрин, Ули, Себастиан, Матиас и Хубавия Теодор.

И си играят на Летяща класна стая

А Ваньо...

Горкия Ваньо.

4 коментара:

  1. Жалко, че Ваньо никога няма да научи за Хвърчащата класна стая, нито за Емил и детективите, нито за Антон и Точица. А твоите малчугани са щастливци , докторе. Да са ти живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Докторе, поздравления! И мене са ме наричали циганка, защото видите ли с двете си висши образования съм имала глупостта да родя три деца. С тях, и цяла тумба техни приятели шляпахме боси по локвите, играехме на Сюркюф, ловяхме рибки с вързан потник на плажа, строяхме замъци от пясък, аз ги учех да ходят на ръце... А Ваньо и и другите подобни нему утре ще бият циганите с камъни, ще бръснат главите си, ще търсят дрога, защото не подозират, че има друг начин за общуване. После ще са виновни телевизията, полицията, министерството...

    ОтговорИзтриване
  3. Преобладаващо мнение в Западна Европа е, че едно дете трябва да изяде определено количество боклук, за да си изгради имунитет. Е, там площадките са заградени, а кучетата обезпаразитени, но принципът според мен е правилен. Въпросният Ваньо е кандидат за една хубава алергия заради твърде стерилната среда, в която го държат. Дъщеря ми си има специално гумирано гащеризонче за игра плюс гумени ботушки за лошо време. Предимството на това злогледо облекло е, че можеш да сложиш детенцето директно както е облечено във ваната и да го позамиеш с душа, спестявайки пране. Много обичам да извеждам дъщеря ми в проливен дъжд и да гледам как скача във всички локви. На мен не ми разрешаваха.

    ОтговорИзтриване