събота, 3 април 2010 г.

Великденските страсти на чалга поколението


Дали има основание, което да спре лудостта в Страстната Събота. Може би няма, поне на тези ширини.

След провалената вечеря по моя вина, изпитвам неистовата ярост да си го изкарам на някого.

Бавно се придвижих до магазина, чалгата ехтеше от всяко кътче прозорец сдобил се със светлина. Малко бяха.

Улиците са празни, като изключим колоните от таксита наредени около стоянката като лешояди. Всичкото те, ЕТ. Тарифа 3,90 лв/км.

Купувам си каквото и група роми се приближава до мен и ми казва „ Чееестит Великден, бате купи си свещи”. Кротко и без да се ядосвам, отговарям, че не ми трябват.

Тръгвам си скромно към моя дом и броя светлите прозорци. Имаше един дето басите / не баси те, а басовете на колоните/ му издуваха стъклата. И „яко негро баце да ти докладвам, спеис купон да си ебе майката, аре, че че сори ама съм в ритъма, ччува се от 2 км човек, аре че мамета нема да има за нас..аре, аре” . Думи на буден младеж очевидно говорещ по телефона.

През останалите ревеше Азис, Andrea, Преслава и ...

Една девойка на втория етаж на...няма да кажа кой блок в Лозенец си показваше циците на чакащите за купона и крещеше „ Тати ми ги подарииии!”.

Друга пък с изциклен поглед вървеше из кварталната градинка и викаше, доколкото може разбира се „ Той, той, той ...блуах ъм / кротко изливане на стомашно съдържимо/ Възкръсна беееееее! Вие видяхте лиииии? Аз видях!”

Мдам... Страстната Събота е купон.

Да си призная без никакви угризения на съвестта, че правихме такива купони и след това отивахме на църква, като много млади разбира се.

Възпитаван съм в отношение към ценностната ситема на религията.

На първия ми купон Великден, най – вярващия и най- пиян си запали косата. Със свещ запалена му от отчето, няма да кажа на коя църква.

Мога само да си спомня...един представител на фармацевична фирма, как свиркаше и подреждаше литургиите на църквите ...и ни предлагаше на коя да отидем.

Това ли е Светия Празник?

Новите цици на Гери, които и ги е подарил някакъв мерзавец, който се нарича баща.

Ония с Азис и компания ли?

Друсаното дете, което не можеше да изпикае като жена, а се изпика, като мъж. Момиче е.

Нещо е сбъркано.

И те не са виновни.

Ние големите сме виновни. Други виновни няма.

Освен наште родители.

А, те са били...

Не са хОдили на Welikden na Cyrkwa?????

Или тайно, защото вярват във Възкресението????

Или какво е това тайнство.

Аз си имам, мое си някакво.

Wie взехте ли ли причастие сутринта????

И запалихте ли тези свещи???

Мен ме пое вятъра и не го направих.

Утре.

4 коментара:

 1. Докторе, не помниш ли, че и ние бяхме пропаднало поколение? Поне така разправяше баба ми, бог да я прости...Това което тя считаше за "пропадналост" , сега си припомняме като плаха проява на различност от соц. шаблоните. Ама нейсе. Горе главата. Просто сме остарели.

  ОтговорИзтриване
 2. Извинете, че прибяхвам до този отчаян начин да намеря личен контакт с д-р Ал. Колевски, но е много важно и спешно. Казвам се Диана Янкулова и съм журналист в програма "Хоризонт" на БНР. Оставям тел. за връзка и мейл, моля отговорете! 0887652108 iankulovad@gmail.com

  ОтговорИзтриване
 3. Е, има много от тези "младежи", но има и други , които аз видях да се държат много прилично и определено с религиозен дух в една манастирска църква! Дай боже, вторите да се множат и истински да повярват!

  ОтговорИзтриване
 4. Продължавам в личен план : аз пък "издивях" на Светъл понеделник, когато видях в играта на думи по една телевизия , че търсената дума е МРАК ( и то на СВЕТЪЛ ден), коментирах във форума им, но от там ме спряха за РЕЛИГИОЗНА ПРОПАГАНДА!!!

  ОтговорИзтриване