вторник, 2 февруари 2010 г.

Ало, кой е? ГМО – то, ГМО – то е! А, ГМО – то ли, тогава си лягам.


Масовата психоза около така наречените Генно Модифицирани храни вече дразни. Не само мен, но и повечето мислещи хора. То не са групи „ПРОТИВ” по социалните мрежи в интернет, то не са предавания по телевизора, то не са заплахи за протести.
Чичко Google дава 563 000 резултата за ГМО от страници в България. Политиците се занимават с този проблем, като го афишират, спекулират и извличат дивиденти.
Случайно или не, имам диплома и по генетика.
И също така като съвсем зелен генетик през 1988 – ма година участвах в един проект на БАН. Всеки може да провери с какво се е занимавала лабораторията на Олга Дряновска по това време.
Целта на проекта беше растението тютюн да започне да фиксира азота от въздуха, вместо от почвата. За целта в него се прехвърли, чрез тип ДНК – рекомбинантна технология ген от бактерия. Чиста проба експеримент създаващ генно – модифицирано растение.
Щом това се е правило в социалистическа България, представете си какво са правили големите лаборатории по света.
И само си помислете от колко време ядете такива продукти без да знаете.
И сега изведнъж на преден план излиза лошото ГМО.
Защо ли цялата история започва да ми прилича на тази със свинския грип.
Един голям балон. Удобен повод за отклоняване на вниманието от съществени проблеми.
Защото двудневното ми ровене във всякакви сайтове, телефонни разговори с колеги, четене на статии по въпроса дадоха следния резултат – НЯМА УБЕДИТЕЛНИ ДАННИ ЗА ВРЕДА ОТ ГМО. Което на медицински език означава - може да има, ама може и да няма.
Обаче някой казал на друг, тоя на трети и е ти паникааа, паникааа.
И замисляли ли сте се, че врявата за вредата от ГМО е ползата на някой.
Да ви ангажира вниманието.
Има една детска песничка, дъщеря ми обича да си я пее:
„Балона се надува, надува, надува, надувайте момчета, да стане на парчета. ПУК.”
И вярвайте ми, нито картофите ще полетят, нито доматите ще проядат полски гризачи.

7 коментара:

  1. Извинявай, ама логиката ти е абсолютно погрешна.
    Нормалната логика би следвало да бъде "Налице са доказателства, че НЯМА ВРЕДА от ГМО" и едва тогава да бъдат използвани, било то и за фураж.
    Така е със всички храни и лекарства или поне би трябвало да бъде на теория. И ако има странични ефекти, както при някои/повечето лекарства - те да бъдат добре проучени и описани и човек да може да направи информиран избор.

    ОтговорИзтриване
  2. Добре го е казал Буран.
    "НЯМА УБЕДИТЕЛНИ ДАННИ ЗА ВРЕДА ОТ ГМО" - както и
    НЯМА УБЕДИТЕЛНИ ДАННИ ЗА ПОЛЗА ОТ ГМО.
    Тогава ЗАЩО?

    ОтговорИзтриване
  3. Един от протестиращите твърдеше, че използването на ГМО щяло да е една от причините за световния глад. Каква е логиката?

    ОтговорИзтриване
  4. Генно модифицираните разтения са по издражливи от култивираните. Или поне за няколко години докато природата се пребори и с тях.
    Проблема е че за тези години няколко години те заразяват с гена си и останалите разтения. Така изчезва био разннобразието. И в момента в който все пак искаш да си отгледаш храна за собствени нужди ти трябва да си КУПИШ семена защото те са патентовани и струват скъпо.

    Така гладът настъпва бързо. А автора на статията е търсил да чете два дни за директната вреда на собственият му задник, без да помисли че това което ще му се случи като вреда ще бъде след 5 години.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз проз ли съм не знам, ама тъй и не разбрах, от какъв зор трябва да се измислят и гледат тези ГМО?!
    Имало глад, те давали повече добив от по-малко място...Глупости на търкала, има и много народ безработен, така ,че какъв е проблемът да гледа не модифицирани ...И тия пари вместо да се раздават на разни торба-аъллии генетици да се прсъкат за напояване и облагородяване на пустеещи земи, ама на нЕкои световни чичкопаричковци май не им отърва :))))

    ОтговорИзтриване
  6. Към Кръстю: за това говоря и аз, няма проблем с ГМО, просто на някой му е удобно това да е проблем, чети утре блога ще поясня

    ОтговорИзтриване
  7. А как именно ще стане това "заразяване" с гена? Повечето хора които протестират срещу ГМО нямат никаква представа от механизма, по който работят гените. Д-р Колевски, приятно е да се чуе едно разумно мнение в рева на истерията. Проблемът с ГМО, както и с всичко друго в България, би бил заниженият контрол. Много фирми, занимаващи с разработка на ГМО, се изкушават да пропуснат част от скъпата изпитна фаза. Иначе съм съгласна с Вас.

    ОтговорИзтриване