сряда, 30 септември 2009 г.

Концепция за държава


Футболна Швеция се поклони на България. Томас Равели на колене пред български нападател. Чудо на чудесата. Единадесетото чудо на света. На всичкото отгоре, нашия нападател му вкарва два гола.
И тук въпроса е кой е този чутовен нападател?
Как кой? Нападателя на клуб „ Витоша” – Бистрица – Бойко Борисов, по съвместимост и премиер – министър на България.
В това няма нищо лошо, само дето въпроса с морската градина във Варна стои отворен, там има заплашвани хора и футболни агитки чупят очилата на протестиращи еколози. Премиера леко подмина въпроса зададен му от репортер на RE:TV. Може би е тренирал, как да подминава противниковите защитници по време на благотворителния мач.
Всички знаем, че точно ГЕРБ Варна алармира за тази сделка. А сега...
„ Млъкнаха ли агнетата Кларис?” , тази реплика от култовия филм просто веднага изкача в главата ми, когато чуя по някоя телевизия за проблемните 114 декара.
На главата на правителството се стовари по – тежко наследство от колкото се предполагаше и все пак...лично за мен АЕЦ Белене и морската градина би трябвало да са приоритет, най – малкото имиджов. Да се види, че се тръгва на някъде.
Всеки ръководител, бил той министър - председател или президент от началото на прехода ни говори за Държава и държавност.
И с едно малко изключение, станахме свидетели на понятието НАДдържавност – някои хора, лица, обръчи, кръгове, сараи, кервансараи, ловци и стрелци са над държавата, за тях правилата не важат.
Все ми се струва, че това нещо продължава с пълна сила. Може би е набрало такава инерция, че трудно би могло да бъде спряно?
Кой знае?
Всеки народ си заслужава участта. Много често повтаряна фраза.
Лошото е в друго. Така насаденото безхаберие, инертност, празноглавие, лековатост и вроден мързел цъфнаха, вързаха и родиха обилен плод.
Начинът на управление в годините назад обилно тореше тази овощна градина. И хората надигнали глас като милата жена от Варна, биваха бити, поливани с киселина, заплашвани, само защото искат да има нещо справедливо в държавата ни.
А световните шампиони с Хамърите, Дражевците и всякакви такива, получаваха условни присъди или делата им се точеха с години.
Дано да не съм прав, но нищо няма да се промени.
На тази територия, наречена България, това е концепцията за държава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар