понеделник, 31 август 2009 г.

Наследството на Голден – Бургерови


Бях се заклел да не пиша за медицина. Почнаха обаче, да излизат наяве нещата , говорени от колеги, полушепнешком и с леко намигване. В електронното издание на „Дневник” има заглавие „Здравеоппазването в колапс”. Министърът сподели пред журналисти за 350 млн. лева дефицит до края на годината. И всички са много учудени как ли стана така, като при Тройното правителство всичко беше, айде да не е по мед и масло, но в рамките на допустимото. И сега излиза тази чудовищна цифра. Как стана?
Значи всичката тази информация на ухо, говорена през рамо е вярна. И ние сме си мълчали, за моето съсловие говоря, защото нямаме доказателства. Защото получавахме клинични пътеки на три месеца веднъж, или защото повечето от нас се ориентираха в частния сектор, където поне има правила. Някакви, ама правила.
Помните времето на Жан Виденов нали?
Е, сега е по зле, защото договорите са слючени, търговете минават и заминават и се оказва, че има и още заложени финансови мини, и може би това не е всичко. А бедните пациенти ще получават все по – постна продукция от все по – бедните лекари, някои от които работят на по три места за да си платят сметките. Или взимат пари под масата. Това е горчивата истина. Аз не познавам колега / изключвам тези от „Токуда”/, който да работи само на едно място. И как питам този лекар ще е адекватен на едото си работно място, ако има завързан случай на другото. Не я виждам аз тая работа.
Но да се върна на тези 350 млн. Тежко ни и горко, защото медицина се прави с много пари, а досега държавата се правеше, че това не я интересува и направи болниците ЕАД – та. Начинът на финансиране на тия ЕАД – та е мистерия за мен и най – вероятно ще ми трябва поне магистърска степен по икономика, за да разбера евентуалния промисъл на въпросното финансиране. И друго нещо. Поне за мен всяка болница трябва да има икономически екип, а не само финансов директор. Ама, щата за администрация бил... Да, щата за секретарки и всякакви служби, да! Но за икономисти и юристи не трябва да се пестят пари. Защо ли?
Ами, то е много просто. Лекарите лекуват, имат медицинско образование, а не икономическо и юридическо.
И за да лекуват като хората, трява да не се занимават с бюджети, да получават достатъчно пари, и не на последно място да ги управляват грамотни хора.
Последните четири години ни продаваха бургери в луксозна чиния с малко аспержи и ни казваха, че се храним във френски ресторант.
Резултат:
-350 милиона лева. За 48 бургера на лекар за мандата... и пустеещи болници.
Не е лошо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар